HAKKIMIZDA

KURULUŞ
Fakültemiz 2011/2260 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 24 Ekim 2011 tarihli ve 28094 sayılı Resmi Gazete‘de yayınlanması ile kuruluş süreci tamamlamış olup 6 Şubat 2017 tarihinde Karaçulha'daki Üniversitemiz Yerleşkesine taşınarak eğitim- öğretime devam etmektedir.
Fethiye İşletme Fakültesi İşletme Bölümüne öğrenci alımı 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle başlamıştır. Bölümümüz, yeni kampüsü, donanımlı binaları, yenilikçi ve deneyimli öğretim elemanı kadrosu ile öğrencilere üstün nitelikli ve fark yaratan bir eğitim sunmayı misyon edinmiştir. Bölümümüzün amacı kaliteli bir eğitim vermektir. Bunun için akademisyenlerimiz kendilerini sürekli geliştirir ve yenilerler.

YETERLİLİK DÜZEYİ
Lisans.

ÇALIŞMA ŞEKLİ
Tam zamanlı.

ÖNCEKİ ÖĞRENMENİN TANINMASI
Programa ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin daha önceki yükseköğretim bölüm/programlarında başarılı oldukları dersler, ilgili yönetim kurulu kararı ile kayıt yaptırdıkları bölüm ve programa aktarılabilir. Ancak bunun için, öğrencilerin bu derslere ait kredileri, içerikleri ve başarı notlarını gösteren belgeler ile eğitim-öğretim yılının ilk haftası içinde bağlı bulundukları birime başvurmaları gerekmektedir. Tanınan ve başarı notları aktarılan eğitim-öğretim programındaki derslerin toplam kredisi ve öğrencinin kaydolduğu programın eğitim-öğretim programındaki yarıyıl kredileri dikkate alınarak bu derslerin karşılık geldiği yarıyıl sayısı hesaplanır. Bu süre, Kanunun 44üncü maddesinde belirtilen azami öğrenim süresinden düşülür ve öğrencinin intibak ettirileceği yarıyıl ilgili yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

KABUL VE KAYIT ŞARTLARI
Ülkemizde üniversitelere giriş için Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) başarılı olmak gerekmektedir. T.C. vatandaşları için Lisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana bağlıdır. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi sınav sonuçlarına göre, sınırlı kontenjanda yabancı uyruklu öğrenci de kabul edilmektedir.

Kayıt için gerekli belgeler;
1 - Lise ve dengi okul diploması,
2 - ÖSYM tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi
 
2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Yerleştirme Koşulları aşağıdaki gibidir:
Bölüm Puan Türü Kontenjan Yerleşen Taban Puan Tavan Puan
İşletme Bölümü EA 80 82 270,98292 331,44032
 

PROGRAM PROFİLİ
İşletme bölümü kamu ve özel kesimin gereksinim duyduğu, çağdaş işletmecilik, girişimcilik ve yöneticilik formasyonu ve becerileriyle donatılmış insan kaynağını hazırlama ve yetiştirmeyi amaçlar. Bölüm, hiyerarşik yapı olarak Fakülte Dekanlığı’na ve Rektörlüğe karşı sorumludur ve Bölüm kararlarının ilgili olanları Dekanlık ve Rektörlük ilgili kurullarına gönderilerek nihai hale gelir. Öğrencilerini kamu ve özel sektöre yönelik olarak birçok alanda istihdam edilecek şekilde yetiştirir. İşletme Bölümünün etkileşim halinde olduğu paydaşlar; SPK, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Sektörü başta olmak üzere Bakanlık’lara bağlı çeşitli kurum ve kuruluşlar ile Üniversiteler, Araştırma Kurumları, Enstitüler şeklinde özetlenebilir. İşletme bölümü sahip olduğu nitelikli öğretim elemanı kadrosu ile öğrencilerine en iyi şekilde eğitim-öğretim hizmetleri sunmaya çalışmaktadır. Bölümde teşvik destekli projeler yürütülebilmektedir. Bölümce, gerçekleştirilen akademik çalışmalar ile entelektüel bilim dünyasına ve yetiştirdiği vasıflı öğrencilerle ülkemiz istihdam piyasasına ve bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkı yaratmaktadır.

PROGRAM AMAÇLARI
Fethiye İşletme Fakültesi İşletme Bölümü'nün amacı öğrencilerine, işletmecilik alanındaki temel prensip, kavram ve bilgilerini öğretmek, öğrencilerin temel işletme işlevlerini anlamalarını sağlamaktır. Alanında başarılı bir yönetici olmanın gereklerini yerine getirebilen; liderlik ve iletişim becerilerini kazanmış, stratejik düşünebilen, problem çözme tekniklerini kullanabilen, analitik düşünce sistemine sahip mezunlar yetiştirmektir. İşletme bölümü öğrencilerine aynı zamanda yasal ve etik sorumluluk, paydaşlar arası iş birliği, sosyal ve kültürel donanım ile birlikte girişimcilik ve yenilikçilik açısından gerekli yeterlilik ve özgüveni sağlamaktadır.

PROGRAM ÇIKTILARI
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye İşletme Fakültesi İşletme Bölümünden mezun olan öğrenci aşağıdaki yeterliliklere sahip olur.
1-İşletme alanının alt disiplinleri olan yönetim, pazarlama, finans, üretim, sayısal yöntemler ve muhasebe konularında ileri düzeyde bilgilere sahiptir.  Bu bilgileri kullanmak suretiyle çalışma yaşamındaki verileri analiz edebilme, yorumlayabilme ve çözüm önerileri getirebilme becerisi kazanır.
2-Düşünce ve önerilerini Türkçe ve yabancı dilde ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarır, çalışma yaşamındaki paydaşlarıyla etkili iletişim kurar.
3-Bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme ve işletme alanının güncel bilgilerini çalışanlar ve ekip arkadaşlarına aktarabilme becerisine sahiptir.
4-Kalite, iş etiği ve sosyal sorumluluk, çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal haklar ve sosyal adalet bilincini kazanır ve görev aldığı işletmelerde bu bilinçle iş yapma ve sonuçlandırma becerisine sahip olur.
5-Yenilik ve değişikliğe açık olma, girişimcilik, liderlik, analitik ve eleştirel düşünme becerisine sahiptir.
6-Yaşam boyu öğrenme bilincini kavrar.
7-İşletme bilimi kapsamında yer alan konularda araştırma ve çalışmalar yapar.  Yürütücüsü veya katılımcısı olduğu projelerde sorumluluk alır.  Görev aldığı organizasyon için amaç ve hedef belirler.

MEZUNİYET ŞARTLARI
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (240 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmektir.

MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ
İşletme Bölümü mezunlarının iş bulma ve meslek edinme imkânları eğitim-öğretim programlarında yer alan derslerin pratiğe uygulanabilirliği ve kullanılabilirliği nedeniyle oldukça geniştir. Özel sektör ve kamu sektöründe iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir: Bankalar, KOBİ’ler başta olmak üzere, yöneticilik, girişimsel bir faaliyet olarak kendi işlerini de girişimcilik, muhasebecilik, mali müşavirlik alanlarında kurabilmekte ve maliye müfettişliği, DPT, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı vb. kamu bürokrasisinin üst düzey kadroları ile kamu kurumlarındaki diğer memuriyet kadrolarında yer alabilmektedirler.

ÜST DERECE PROGRAMLARINA GEÇİŞ
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla lisansüstü (yüksek lisans) programlarda öğrenim görebilirler.

DERS PLANI
Yürütülen program için bir dönemde 30 AKTS olacak şekilde dönem bazında verilen derslerin alınması gerekir.

SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavından oluşmaktadır.
Ara Sınavlar: Her yarıyıl içinde açılan derslerle ilgili olarak bir ara sınav yapılır. Ara sınav değerlendirmesi, alınan puanın %40’ıdır.
Yarıyıl Sonu Sınavları: Yarıyıl sonunda öğretimi tamamlanan derslerden öğrencinin başarı durumunu belirlemek üzere yapılır. Yarıyıl Sonu sınav değerlendirmesi, alınan puanın %60’ıdır.
Mazeret Sınavları: Haklı ve geçerli bir mazereti nedeniyle ara sınavına veya yarıyıl sonu sınavına giremeyen öğrencilere, ilgili yönetim kurulu tarafından mazeret sınav hakkı verilir. Öğrencinin mazeret sınavına kabul edilmesi için mazeretini belgelere dayandıran bir dilekçe ile mazeretinin oluştuğu günden itibaren 3 gün içinde dekanlık/müdürlüğe başvurmuş ve ilgili yönetim kurulunca mazeretinin kabul edilmiş olması gerekir.
Bütünleme sınavları: Öğrenciler yarıyıl sonu sınavları sonunda FD veya FF notu alarak başarısız oldukları dersler ile DD veya DC notu alarak başarılı oldukları derslerden bütünleme sınavlarına girebilirler. Bütünleme sınavında alınan not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer. Ara sınav ve bütünleme sınav notunun ağırlıkları yarıyıl sonu sınavlarında olduğu gibi hesaplanır. Bütünleme sınavına girilen derslerde, önceki başarı notu ne olursa olsun, son başarı notu esas alınır.
Muafiyet Sınavları: Senato tarafından belirlenen dersler için akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır.
Tek Ders Sınavı: Mezuniyeti için devam koşulunu yerine getirmiş olup da, başarısız tek dersi kalan öğrenciler, başarısız olduğu dersten tek ders sınavına girebilirler. Ayrıca mezun olabilmek için kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programındaki tüm derslerden başarılı oldukları halde, genel not ortalamaları 2,00’nin altında olması nedeni ile mezun olamayan öğrenciler, genel not ortalamalarını yükseltmek üzere başarılı oldukları bir dersten bölüm başkanlığına dilekçe ile başvurmaları halinde ilgili kurul kararı ile tek ders sınavına girebilirler. Tek ders sınav hakkından bir kez yararlanılabilir.
Öğrencilere aldıkları her ders için, o dersi yürütmekle görevlendirilen öğretim elemanı tarafından, aşağıdaki harf notlarından biri yarıyıl başarı notu olarak verilir.
Lisans ve Önlisans düzeyinde yürütülen kayıt, eğitim ve öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslar Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirlenmiştir.

BÖLÜM OLANAKLARI
İşletme Bölümü eğitim-öğretim faaliyetleri, 2 profesör, 4 doçent, 1 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi doktor ve 3 araştırma görevlisi doktor ile yürütülmektedir. Fakültemiz bünyesinde birinde 50 diğerinde 20 adet kişisel bilgisayar bulunan 2 adet bilgisayar laboratuvarı ve kütüphane mevcuttur. Bölümün fakülte bünyesinde bulunan derslik sayısı yeterli düzeydedir.